ماساژ درمانی به زبان ساده
![ماساژ درمانی به زبان ساده](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/XXL.jpg)
اکثر افرادی که به حوزه ماساژ ورود میکنند یا به عنوان یک ماساژیست یک الی دو سالی است که در این حیطه فعالیت میکنند یک مشکل عدیده دارند این که من چگونه میتوانم به افرادی که با درد به من مراجعه میکنند کمک کنم یا بهتر اشاره کنم آیا من قادر به ارائه ماساژ درمانی هستم یا خیر؟
تا کجا میتوانم در این مورد ورود کنم که مداخله پزشکی نکرده باشم یا به شخص مراجعه کننده آسیب جدیدتری وارد نکنم؟
اگر شما هم ماساژیست هستید یا تجربه زیادی در حوزه ماساژهای درمانی ندارید پیشنهاد میکنم تا انتهای این مقاله را مطالعه کنید؛ چون در این مقاله به این سؤالات پاسخ خواهیم داد.
قبل از هر چیز باید در مورد شاخههایی که در حیطه ماساژ فعال هستند بیشتر صحبت کنیم.
در کل 4 شاخه اصلی و یا مسیر وجود دارد که به عنوان یک ماساژیست می توانید در این شاخه های اصلی فعالیت کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleشاخه هایی که یک ماساژیست می تواند در آنها فعالیت کند
شاخه اول ماساژ آرامش بخش
![ماساژ آرامش بخش](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/relaxation-1024x650.jpg)
در این حیطه اکثر افراد با دو هدف کلی به شما مراجعه میکنند.
1- پیشگیری از آسیب یا مشکلات عضلانی ،اسکلتی
2 لذت بردن از ماساژ و فواید آن
همه شما میدانید که اینگونه افراد در اجتماع بسته به فرهنگ، وضعیت مالی و…. محدود هستند البته که بسیاری از مراجعهکنندگان در این دسته قرار دارند؛ اما تعداد آنها نسبت به آمار جامعه در سطح پایینتری هستند و چون درد خاصی ندارند به ماساژ به عنوان یک تفریح مینگرند.
اگر شما هم این شاخه را انتخاب کرده باشید در این مسیر احتمالاً شما یک چالش مهم خواهید داشت و آن هم افرادی هستند که قطعا با درد به شما مراجعه می کنند و چون شما این مسیر را انتخاب کرده اید احتمالا سر در گم خواهید شد که آیا قادر به انجام ماساژ برای این دسته از مراجعه کنندگان خواهید داشت یا خیر؟
قبل از پاسخ به این سؤال که چالش اصلی افرادی است که در حوزه ماساژ بهتازگی وارد شدهاند یا تجربه چندانی ندارند در مورد 3 شاخه دیگر نیزاطلاعاتی نیاز داریم.
شاخه دوم شامل ماساژهایی که با هدف زیبایی ارائه میشوند
![ماساژ با هدف زیبایی](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/i-1024x650.jpg)
مانند ماساژ جوانسازی صورت، لاغری و… که افرادی در این مسیر فعالیت میکنند که عمدتاً در مسیر ماساژ آرامش بخش نیز فعال هستند و مراجعهکنندگان خاصی دارند.
شاخه سوم ماساژ درمانی
![ماساژ درمانی](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/00111-1024x650.jpg)
که طبعاً ماساژیست های با تجربه با سطح آگاهی بیشتر، مطالعه بیشتر، شرکت کرده در دورههای بهبودیابی سنگینتر در این مسیر فعالیت دارند و اکثر مراجعین آنها باهدف بهبودیابی مراجعه میکنند.
شاخه چهارم ماساژ ورزشی
![ماساژ ورزشی](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/ورزشی-1024x650.jpg)
ماساژیست هایی که در این مسیر فعالیت میکنند نیز مانند ماساژیست های بخش بهبودیابی با مراجعینی در ارتباط هستند که اغلب دچار درد هستند.
با این تفاوت که آنها یا در سطح حرفهای یا نیمه حرفهای در حال انجام فعالیتهای سنگین ورزشی هستند برای بودن در این مسیر نیز نیاز به دانش در سطح بالاتر، مطالعه و شرکت در دورههای سنگین بهبودیابی خواهید داشت.
حال که با 4 شاخه اصلی ماساژ ها آشنا شدید بهتر است در مورد چالش اصلی بیشتر توضیح دهیم چون واقعا افرادی که در حوزه ماساژ به عنوان ماساژیست وارد می شوند قطعاً در طول مسیر خود با افرادی که دچار درد هستند برخورد خواهند کرد و به عنوان یک ماساژیست احتمالاً می خواهند کمک کنند و در عین حال مداخله پزشکی یا اسیب هم به فرد مراجعه کننده وارد نکنند.
برای حل این چالش من چندین مثال خواهم آورد تا بیشتر و بهتر با موضوع آشنا شوید.
همه ما به عنوان یک انسان بالغ در طول روز فعالیتهای روزانهای اعم از رانندگی، پختوپز، فعالیتهای شغلی چه از نوع یدی (فیزیکی) و چه از نوع ذهنی داریم بایت این فعالیتها از ذهن و جسم خود استفاده میکنیم.
قطعاً بافتهای بدن ما مانند عضلات، تاندونها، رباطها و… دچار فرسایش، خستگی، درد ناشی از خستگی یا کوفتگی خواهند شد.
همین موضوع است که مراجعینی را به سوی ماساژیست ها روانه میکند که دچار دردهای مختلفی در نقاط متفاوت بدن هستند؛ مانند اکثر افرادی که دچار درد شانه، زانو، کمر و.. هستند
قطعاً این دسته از افراد یا خود ما دچار گرفتگیهایی در سطح عضلات خود هستیم که این گرفتگیها یا سفتیها هنوز به مرحلهای از آسیب یا مشکلات عضلانی اسکلتی نرسیدهاند.
پس اگر یک ماساژیست در مورد گرفتگیها، انواع درد، مشکلات اسکلتی عضلانی اطلاعات مختصری به دست آورد متوجه خواهد شد که آیا میتواند برای مراجعینی که هنوز دچار ناهنجاری اسکلتی شدید، دردهای ناشی از اختلالات مفصلی، دردهای ناشی از مشکلات سیستم عصبی نشدهاند راه حلی جز ماساژ بهبودیابی سبک وجود ندارد ماساژ اعمال کند یا خیر!
اینکه چگونه باید شناسایی کنیم آیا فردی که به مراجعه کرده است از این دسته است که دچار گرفتگی و یا اسپاسم ناشی از فعالیتهای روزانه شده است یا خیر را در ادامه توضیح خواهیم داد.
اما قبل از آن به انواع درد اشاره خواهیم کرد.
انواع درد و شناخت آنها
درد یک تجربه پیچیده و شخصی است که میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و بر زندگی روزمره ما تأثیر بگذارد. شناخت انواع مختلف درد به ما کمک میکند تا بهتر آن را درک کرده و روشهای مناسب برای مدیریت و درمان آن را بیابیم.
تقسیمبندی کلی درد
درد را میتوان بر اساس مدتزمان، شدت، منشأ و مکانیسم ایجاد آن به دستههای مختلفی تقسیم کرد.
بر اساس مدت زمان:
![انواع درد از نظر ماساژ درمانی](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/80a4e3e9-8449-4a55-a17d-b617ed6476f6.__CR04621001299_PT0_SX970_V1___-1024x650.jpg)
درد حاد:
این نوع درد به طور ناگهانی و شدید ایجاد میشود و معمولاً در پاسخ به یک آسیب یا بیماری مشخص رخ میدهد. درد حاد اغلب کوتاهمدت است و با مداخلات درمانی علت اصلی آن، برطرف میشود.
درد مزمن:
درد مزمن دردی است که بیش از سه ماه ادامه مییابد و حتی ممکن است پس از برطرف شدن علت اصلی، همچنان باقی بماند. درد مزمن میتواند ناشی از آسیبهای بافتی، بیماریهای مزمن، اختلالات عصبی و عوامل روانی باشد.
بر اساس شدت:
![درد بر اساس شدت](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/kapsikam_pakkumine.1920x1080.jpg)
درد خفیف:
دردی که به راحتی قابلتحمل است و فعالیتهای روزمره را به طور قابل توجهی مختل نمیکند.
درد متوسط:
دردی که آزاردهنده است و ممکن است بر کیفیت زندگی تأثیر بگذارد.
درد شدید:
دردی که بسیار شدید است و عملکرد فرد را به شدت مختل میکند و ممکن است نیاز به درمان فوری داشته باشد.
بر اساس منشأ:
![](https://sevenths.ir/wp-content/uploads/2024/12/shutterstock_644627431-1024x650.jpg)
درد ناشی از آسیب بافتی:
این نوع درد در اثر آسیب به بافتهای بدن مانند پوست، عضلات، استخوانها و مفاصل ایجاد میشود.
درد ناشی از آسیب عصبی:
این درد در اثر آسیب به سیستم عصبی ایجاد میشود و ممکن است به صورت سوزش، گزگز یا شوک الکتریکی احساس شود.
درد روانی:
این نوع درد در اثر عوامل روانی مانند استرس، اضطراب و افسردگی ایجاد میشود و ممکن است در نبود هرگونه آسیب فیزیکی احساس شود.
بر اساس مکانیسم ایجاد:
درد نوسی سپتیو:
دردی که در اثر تحریک گیرندههای درد در پوست و بافتهای سطحی ایجاد میشود.
درد عمقی:
دردی که در اثر تحریک گیرندههای درد در بافتهای عمیق مانند عضلات، استخوانها و مفاصل ایجاد میشود.
درد احشایی:
دردی که در اثر تحریک گیرندههای درد در اندامهای داخلی مانند روده، مثانه و قلب ایجاد میشود.
انواع دیگر درد
علاوه بر تقسیمبندیهای فوق، انواع دیگری از درد نیز وجود دارد که بر اساس ویژگیهای خاص آنها تعریف میشوند، مانند:
درد فانتوم: دردی که در اندامی احساس میشود که دیگر وجود ندارد (مثلاً در افراد قطع عضو).
درد راجعه: دردی که در جایی دور از محل آسیب اصلی احساس میشود.
درد نوروپاتیک: دردی که در اثر آسیب به سیستم عصبی ایجاد میشود و معمولاً به صورت سوزش، گزگز یا شوک الکتریکی احساس میشود.
عوامل مؤثر بر درد
عوامل مختلفی بر شدت و مدت زمان درد تأثیر میگذارند، از جمله:
نوع آسیب یا بیماری:
شدت آسیب یا بیماری، نوع بافت آسیبدیده و محل آسیب همه بر درد تأثیر میگذارند.
سن:
کودکان و سالمندان ممکن است نسبت به بزرگسالان آستانه درد پایینتری داشته باشند.
جنسیت:
تفاوتهای هورمونی و آناتومیکی بین زنان و مردان ممکن است بر نحوه تجربه درد تأثیر بگذارد.
عوامل روانی:
استرس، اضطراب و افسردگی میتوانند شدت درد را افزایش دهند.
داروها:
برخی داروها میتوانند باعث افزایش یا کاهش درد شوند.
حال با دانستن انواع درد احتمالاً متوجه خواهید شد که در چه مواردی بیشتر میتوانید ورود کرده و ماساژی ارائه دهید که شخص بتواند فعالیتهای روزمره خود را به راحتی انجام دهد.
عموماً دردهایی که شدت آزار دهندگی آنها کمتر باشد، حساس به لمس باشند و یا دامنه حرکتی شخص را مختل نکرده باشند با یک ماساژ بهبودیابی صحیح و اصولی قابلرفع هستند.
ولی دردهایی که محدودیت دامنه حرکتی ایجاد کردهاند، مزمن شدهاند شدت متوسط و یا بالایی دارند، احتمالاً درد ارجاعی یا انتشاری هستند، به دلیل بیماری خاصی به وجود آمده باشند یا ناشی از ضربات، تصادفات و یا آسیبهای ورزشی باشند نیاز به تشخیص پزشک متخصص خواهند داشت و برای ماساژ اینگونه دردها تأییدیه یک پزشک متخصص نیاز خواهد بود.
فردی در این موارد ورود میکند که قطعاً سطح آگاهی علمی بالاتر و آموزشهای سنگینتری دارد میتواند با پزشک متخصص در ارتباط باشد و پزشک متخصص به دلیل مهارت و توانایی ماساژیست به وی اعتماد میکند.
برای رسیدن به این سطح نیاز به تلاشها و تجربیات زیادی خواهید داشت و احتمالاً اگر به این حیطه علاقهمند باشید حاضر خواهید بود که این موارد را به جان خریده و فعالیتهای زیادی در حیطه ماساژهای درمانی داشته باشید.
ولی اگر فقط بخواهید برای افرادی که دچار دردهای خفیف که هنوز دچار آسیب خاصی نشدهاند و علائم شدیدی ندارند و بافتهای محدود شدهای برای آنها به وجود نیامده است ماساژ اعمال کنید مسیر فوق نیاز نیست
البته بدون مطالعه و دانستن ممنوعیتهای حیطه درمان، چند تست شناسایی درد و آسیب ساده و حداقل دانستن آناتومی سطحی از عضلات و بافتهای بدن، شناخت انواع درد هرگز قادر نخواهید بود که حتی همین دردهای خفیف و ساده را نیز از بین ببرید پس در همین مسیر به ظاهر ساده هم مطالعه مواردی که شما را با راه آشنا کند نیاز خواهد بود
البته که بسیاری از افرادی که هم اکنون در سطح کشور یا خارج از کشور در مسیر ماساژهای بهبودیابی برای افراد دچار بیماری و آسیبهای اسکلتی عضلانی فعالیت میکنند قطعاً آن افراد هم از همین دانستن موارد سادهتر شروع کرده و در ادامه باعلاقه بیشتر به دنبال آموزشهای سنگینتر و مطالب عمیقتر رفتهاند و هم اکنون دارای جایگاه ویژهای در حوزه ماساژ بهبودیابی هستند
پس هم تجربه و هم به دست آوردن سطح آگاهی بیشتر مستلزم زمان و ممارست بیشتر خواهد بود.
در دورهای که در پیش رو داریم سعی میکنیم این چالش را برای افرادی که به هر ترتیب یا به تازگی به حیطه ماساژ و یا تجربه چندانی در ماساژ بهبودیابی ندارند و یا علاقهای ندارند که ماساژ بهبودیابی را در سطح بسیار بالاتری انجام دهند حل کنیم و پاسخ نیاز این افراد که قطعاً مراجعینی خواهند داشت که با دردهای خفیف مراجعه میکنند و نیاز به کمک شما به عنوان ماساژیست دارند را برآورده کنیم.
در مقالهای دیگر در مورد مواردی که میتوان با ماساژ بهبودیابی ساده به آن ورود کرد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
در این مقاله افراد مراجعه کننده را به سه دسته تقسیمبندی کردیم که آن را با هم مرور خواهیم کرد.
1- افرادی که بدون هیچ دردی با هدف پیشگیری از آسیب یا لذت بردن از یک ماساژ مراجعه می کنند.
(ماساژ پیشنهادی برای این افراد یک جلسه ماساژ آرامش بخش یا استفاده از انواع سبکهای ماساژ با توجه به سطح توانایی ماساژیست و سلیقه مراجعه کننده).
2- افرادی که به دلیل درد خفیف که اکثرا به دلیل ایجاد اسپاسم یا گرفتگی ساده دریک یا گروهی از عضلات مراجعه می کنند (بدون علائم خاص ،محدودیت دامنه حرکتی ،مشکلات اسکلتی ،عضلانی ).
پیشنهاد یک جلسه ماساژ بهبودیابی ساده (با توجه به توانایی ماساژیست، سطح درد، تستهای شناسایی درد، دانستن آناتومی سطحی توسط ماساژیست).
3- افرادی که به دلیل ایجاد یک ضایعه یا عارضه ،آسیبی حاد مراجعه می کنند.
(پیشنهاد ارجاع به پزشک متخصص، شناسایی و تشخیص درد توسط پزشک متخصص سپس با تشخیص پزشک متخصص ارجاع به ماساژ درمانگر حرفهای با توجه به سطح توانایی بالا و آگاهی ماساژ درمانگر، ارتباط با پزشک توانایی انجام مانورهاو رویکردهای مختلف ماساژ درمانی)
دیدگاهتان را بنویسید