تأثیر ماساژ بر بیماری ام – اس
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleتأثیر ماساژ بر بیماری ام – اس (Massage for Multiple Sclerosis)
حتماً تاکنون بارها اسم بیماری ام – اس را شنیدهاید، در این مقاله خواهیم فهمید: ام – اس چیست؟ چه عوارضی دارد؟ چگونه از ام – اس دوری کنیم؟ درنهایت بهعنوان مهمترین و کاربردیترین مطلب ماساژ چه کمکی در رابطه با این عارضه میتواند بکند؟
آیا ماساژ برای افراد مبتلابه بیماری ام – اس سودمند است؟
در استان اصفهان شیوع Multiple sclerosis) MS) معادل ۳۵.۵ نفر در هر ۱۰۰٫۰۰۰ نفر است و در جمعیت کل ۳٫۹۲۳٫۲۵۵ نفری این استان ۱۴۰۰ نفر مبتلا، برآورد شده است.
کیفیت پایین خواب و خستگی از متداولترین علائم MS یا (Multiple sclerosis) است که موجب کاهش کیفیت زندگی و افزایش مرگ و میر و مشکلات عصبی و روانی میگردد.
چه مواردی بیشتر از هر چیز مبتلایان به ام – اس را آزار میدهد؟
کیفیت پایین کیفیت پایین خواب و خستگی از متداولترین علائم MS یا (Multiple sclerosis) است که موجب کاهش کیفیت زندگی و افزایش مرگ و میر و مشکلات عصبی و روانی میگردد.
آیا درمان های مکمل نظیر ماساژ برای مبتلایان به این بیماری سودمند است؟
در حال حاضر استفاده از درمان های مکمل و جایگزین در بیماری ام – اس رو به گسترش است.
در این قسمت از مقاله، تاثیر ماساژ بر MS را به عنوان یکی از روش های درمان مکمل بررسی می کنیم.
- در پژوهشی که توسط ساینا بحرینی و همکاران، دانشجویان ارشد پرستاری ارومیه، ۱۳۸۹، انجامشده است تأثیر ماساژ بر کیفیت خواب زنان مبتلا به MS اصفهان بررسی میشود که در آن بر روی ۳۶ زن مبتلا، ماساژ افلوراژ ۲۰ دقیقه ۳ روز در هفته به مدت ۴ هفتهٔ متوالی انجام شد که کیفیت و زمان خواب این افراد به طور معنیداری بهبود پیدا کرد.
- در پژوهشی دیگر توسط ساینا بحرینی و همکاران در سال ۱۳۹۰ تأثیر ماساژ بر خستگی مبتلایان MS بررسی شد. در این مطالعه ۷۱ خانم مبتلا به MS به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند:
- در یک گروه ماساژ با روغن معطر اسطوخدوس به مدت ۲۰ دقیقه ۳ روز در هفته و به مدت ۴ هفته برای بیمار انجام شد.
- در گروه دیگر ماساژ با روغن غیر معطر بادام شیرین انجام شد که تفاوت معناداری در میانگین نمرهٔ خستگی قبل و بعد از ماساژ دیده شد که در روغن معطر این تأثیر بیشتر بود.
باتوجهبه نتایج پژوهشهای بهعملآمده فوق و پژوهشهای بسیار دیگر، میتوان دریافت که ماساژ برای افراد مبتلا به بیماری ام – اس یک روش بسیار مناسب و بیخطر جهت بهبود کیفیت زندگی و کاهش علائم ناشی از بیماری است.
ام – اس به زبان ساده چیست؟
- مالتتیپل اسکلروزیس یا MS به انگلیسی (Multiple Sclerosis) یک بیماری مزمن است که به مغز، نخاع و اعصاب چشم آسیب میزند.
- نتیجه این آسیب ممکن است سبب مشکلاتی در تعادل، بینایی، کنترل عضلات و دیگر عملکردهای اساسی فرد مبتلابه ام اس شود.
- میزان اثرگذاری این بیماری در افراد مختلف یکسان نیست. برخی از افراد مبتلابه ام اس مشکلات خفیفی دارند. در مقابل برخی دیگر مشکلات شدیدتری را به خاطر این بیماری تحمل میکنند.
- مالتیپل اسکلروزیس زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی به پوشش چربی سلولهای عصبی به نام میلین حمله میکند. میلینها اطراف اعصاب ما را فراگرفتهاند و از آنها محافظت میکنند. بدون این پوششها، اعصاب ما آسیب می ببینند و بهخوبی کار نمیکنند.
برای فهم بهتر اثر روکشها یا همان غلافهای میلین، به این مثال توجه کنید: در یک سیم برق، وجود روکش پلاستیکی و عایق ضروری است. اگر به هر دلیل این روکشها آسیب ببینند سیم برق و اتصالات آنها بهخوبی عمل نمیکنند و مشکلاتی در سیستم برقکشی ساختمان به وجود خواهد آمد و یا حتی پیام یک سیم برق به سیم دیگری وارد میشود (اتصالی میکند).
علائم ام – اس
آسیبهایی که سیستم ایمنی به این غلاف وارد میکند سبب مشکلاتی در ارسال پیامهای عصبی به بدن و همچنین دریافت حسهای مختلف از طریق اعصاب میشود. درنتیجه فرد مبتلابه بیماری MS ممکن است مشکلاتی شبیه موارد زیر را تجربه کند:
- مشکل در راه رفتن
- احساس خستگی
- ضعف و یا اسپاسم (سفتی) عضلات
- تاری دید و یا دوبینی
- بیحسی و احساس گزگز
- مشکلات جنسی
- مشکلاتی در کنترل مثانه و روده
- احساس درد
- احساس افسردگی
- مشکلاتی در تمرکز و حافظه
o اولین علامتهای ام س معمولاً بین سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی خود را نشان میدهد. بیماری MS به چند شکل خود را نشان میدهد.
o گاهی به شکل رفت و برگشتی است بدین شکل که ممکن است برای مدتی علائم بروز نکند و دوباره عود کنند.
o در مقابل در برخی از افراد علائم برگشتی نیستند و بهمرورزمان وضعیت بدتر شود.
o در سالهای اخیر، محققان به درمانهایی برای جلوگیری از عود بیماری و پیشرفت آن دست پیداکردهاند.
دلایل ام – اس کدماند؟
حقیقتاً پزشکان هنوز نمیتوانند با اطمینان به شما بگویند که علت بیماری MS چیست؟ البته آنها مواردی را پیداکردهاند که بروز ماتیپل اسکلروزیس میتوانند نقش داشته باشند.
- مثلاً آنها میدانند که افرادی که ژنهای مشخصی را دارند احتمال بروز Multiple Sclerosis در آنها بیشتر است.
- همچنین یافتههایی نشان داده که مصرف دخانیات احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
- برخی از افراد هم پس از ابتلا به برخی از بیماریهای ویروسی، دچار بیماری ام اس شدهاند. این ویروسها معمولاً سبب مشکلاتی در سیستم ایمنی فرد مبتلا شدهاند. قبلاً گفتیم که متهم ردیف اول این بیماری سیستم ایمنی است. حالا دانشمندان در حال کسب اطلاعات بیشتری در رابطه با ارتباط بین ویروسها و MS هستند.
- برخی از مطالعات نیز نشان دادهاند که ویتامین D که از خورشید جذب بدن میشود در بهبود عملکرد سیستم ایمنی مؤثر است و میتواند به پیشگیری از ام اس کمک کند. بر این اساس در معرض نور خورشید بودن میتواند میزان ابتلا به این بیماری خود ایمنی را کاهش بدهد.
جمعبندی و سخن پایانی
این نکته مهم را در نظر داشته باشید که ما در این مقاله قصد نداشتیم تا آثار تکنیکهای ماساژ را بر درمان بیماری ام – اس بررسی کنیم، بلکه به دنبال بررسی آثار ماساژ بر روی عوارض جانبی بیماری ام – اس هستیم. ماساژ میتواند اثر بسیار ارزشمندی بر ارتقای کیفیت زندگی افراد مبتلا به ام – اس داشته باشد. بهطورکلی حوزه ماساژدرمانی حوزه وسیع و طیف بزرگی است، اما منظور از ماساژدرمانی این نیست که تمام بیماریها قرار است بهوسیله تکنیکهای ماساژ درمان شود. گرچه تکنیکهای ماساژ در بعضی از موارد واقعاً بر روی بیماری هم اثر بسیار مطلوبی دارند و شخص را به سمت بهبودی یا درمان پیش میبرند اما این تنها مزیت تکنیکهای ماساژدرمانی نیست. تکنیکهای ماساژدرمانی و رویکردهای مدرن آن در بسیاری از موارد میتوانند آثار جانبی بیماریها را بهبود دهند و کمک کنند شخص رنج درمان و نقاهت کمتری را تحمل کند، کیفیت زندگی بهتری داشته باشد و آثار جانبی بیماری او کمتر وی را آزار دهد.
برای مطالعات بیشتر در زمینه های مشابه همچنین میتوانید به آدرس زیر مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید