ماساژ درمانی تسکین درد یا درمان بیماری؟
بسیاری از افرادی که در حوزه سلامتی و ماساژ فعالیت میکنند احتمالاً با یک چالش بزرگ مواجه شدهاند.
بالاخره به عنوان یک ماساژیست تا کجا میتوانیم وارد حوزه ماساژهای بهبود یابی شویم؟
در این مقاله جواب به این سؤال را به دو صورت بیان خواهم کرد.
بسیاری از مراجعین شما احتمالاً میتوانند از ماساژ برای تسکین درد یا پیشگیری از پیشرفت یک آسیب استفاده کنند.
یک مثال بیان میکنم که درک مطلب راحتتر و سادهتر شود.
فرض کنید شخصی به شما مراجعه کرده است که دچار درد گردن شده است در گزارش اولیه به شما خواهد گفت که به دلیل بد خوابیدن یا استفاده بیش از حد از تلفن همراه یا لپتاپ دچار درد گردن شده که یک الی دو روز وی را درگیر کرده است.
پیشینه این شخص بیان میکند که میتواند از ماساژ و چند تکنیک رهاسازی بافت برای کلاینت مورد نظر استفاده نمود.
با این حال اگر شخص بیان کند که دچار آسیبهای قبلی در ناحیه گردن بوده است یا به دلیل یک ضربه خاص این اتفاق افتاده است.
نیاز به تستهای شناسایی عارضه و ارتباط با پزشک متخصص خواهد بود این دقیقاً مرز بین اسپاسم، گرفتگی و یک آسیب خاص خواهد بود.
پس یک ماساژیست به دو صورت میتواند وارد حوزه بهبود یابی شود.
👈1- ماساژ برای افرادی که دچار یک عارضه یا آسیب خاصی نیستند که با استفاده از پیشینه درد می توان شناسایی کرد که این مورد به دلیل گرفتگی در عضلاتی است که ممکن است به دلیل مشغله روزانه ،استرس یا استفاده بیش از حد ایجاد شده است
👈2- ماساژ برای افرادی که دچار یک اسیب یا عارضه خاصی شده اند که مشخص ترین علائم آن کم شدن شدید دامنه حرکتی ،درد شدید و مثبت شدن تست های شناسایی است.
حال که مسیر برای شما روشنتر شد بیان خواهم کرد که در هر کدام از این دو مورد چگونه میتوانید وظایف خود را به خوبی ایفا کنید.
مورد دوم را ابتدا بررسی کنیم:
در مورد دوم اگر شخصی علائمی که بیان شد به علاوه دردهای انتشاری به سمت دست، گزگز، کرختی و مشکلاتی از این قبیل را هم در پیشینه خود گزارش کند، نیاز است شما به عنوان یک ماساژیست حرفهای به قدر کافی تسلط و مطالعه داشته باشید که بتوانید تستهای افتراقی را انجام دهید شناسایی درد کنید و در نهایت با یک پزشک متخصص در ارتباط بوده و مراجعه کننده خود را ارجاع دهید.
در این مورد بهر حال شما نیاز به زمان زیادی برای مطالعه رویکردهای بهبود یابی و تجربه زیادی خواهید داشت که میتوانید مؤثر واقع شوید.
در ضمن با تمامی این تفاسیر ارتباط با پزشک متخصص و اعتماد ایشان به شما به عنوان یک ماساژیست حرفهای باید جلب شود که نیازمند تجربه و علم مشخص همچنین ارتباط مستمر با پزشک متخصص خواهید بود.
این مسیر ممکن است چندین سال زمان ببرد تا ساخته شود و نکته جالب اینکه طبق آمار 23 در صد از مراجعین شما دچار این وضعیت خواهند بود.
اما مورد اول که بسیاری از ماساژیست های حرفهای با آن دست و پنجه نرم میکنند افرادی هستند که نه به دلیل بیماری خاص یا آسیب مشخص مراجعه میکنند و شاکی از دردی هستند که ممکن است به دلیل وضعیت زندگی، فشار روحی یا استفاده بیش از حد از عضلاتشان است.
در این مورد که اتفاقاً 77 درصد افرادی هستند که به شما مراجعه می کنند باید در نظر داشته باشید که ارائه تکنیک های رهاسازی بافت نرم میتواند به شدت تأثیرگذار باشد.
با این حال برای پیشگیری از دردهای شدید و کاهش درد بافتهای سفت شده قبل از ایجاد یک سندرم نیز میتوان از ماساژ بهبود یابی استفاده کرد.
در ادامه در مورد فاز درد در سندرمهای درد مطالبی را تقدیم شما خواهیم کرد.
قبل از آن مقاله ماساژ درمانی به زبان ساده را مطالعه کنید که در مورد ماساژ بهبود یابی و شناخت انواع درد توضیحاتی داده شده است.
سندرمهای درد با یک نمودار مشخصی به صورت مزمن ایجاد میشوند در ابتدا ممکن است با یک درد ساده در نواحی مختلفی مانند مچ دست خود حس کنید که به دلایل مختلفی مانند حرکات تکراری ایجاد شوند.
منظور از حرکات تکراری حرکاتی است که دائماً در طول روز انجام میشوند؛ مثلاً فرض کنید که یک نفر مکانیک خودرو است.
این شخص در طول روز چندین بار از ابزاری استفاده میکند تا بتواند یک پیچ را محکم کند و هر روز این کار را تکرار میکند پس مستعد سندرم تونل کارپال است.
حال اگر این شخص حس کند که دچار درد مچ دست شده ولی به فاز ناتوانی نرسیده است؛ یعنی میتواند هنوز از مچ دست خود برای محکم کردن یک پیچ استفاده کند؛ ولی امکان این که بعد از انجام فعالیت شغلی روزانه خود دچار درد شود زیاد است.
این فرد احتمالاً دچار سفتی بافتهای نرم عضلات خمکننده مچ دست خود شده ولی هنوز در مرحله اولیه سندرم تونل کارپال است.
پس هنوز تبدیل به سندرم تونل کارپال کامل نشده است و احتمالاً با یک ماساژ رهاسازی بافتهای نرم خمکنندههای مچ دست احساس بهتری خواهد داشت.
در اینجا شما به عنوان یک ماساژیست وارد عمل شده و تکنیکهای رهاسازی بافت نرم را بدون اینکه تست خاصی از شخص گرفته باشید و با استناد به پیشینهای که گزارش کرده انجام میدهید و خواهید دید که در کاهش درد مچ دست ناشی از بافتهای سفت شده چقدر مؤثر بوده است.
سیکل مراحل سندرمهای درد را در تصویر مشاهده میکنید.
همانطور که در این سیکل مشاهده میکنید ابتدا بعد از درد افزایش تنش عضلانی را خواهید دید این درست قبل از ایجاد التهاباتی است که به صورت مزمن مشاهده شوند.
پس در این مرحله اگر شخص مراجعه کند میتوان در پیشگیری از یک سندرم درد جلوگیری کرد در نهایت شما یک ماساژ پیشگیرانه انجام دادهاید و به مراجع خود کمک کردهاید تا از ایجاد یک وضعیت مزمن که ممکن است در ادامه موجب کاهش دامنه حرکتی شود جلوگیری کرده باشد.
با این حال آگاهی در مورد عضلات سطحی و شناخت انواع درد به شما کمک خواهد کرد که در مرز بین یک مشکل شدید یا بیماری و قبل از وقوع آن وارد شده، به جا و صحیح عمل کنید این مورد را در نظر داشته باشید که این مشکل در بسیاری افراد در قسمتهای مختلف بدن رخ میدهد
مثالی دیگر بیان خواهم کرد تا این مطلب بیشتر موردتوجه شما قرار بگیرد.
فردی ممکن است با درد کمر به شما مراجعه کند.
اولین کاری که میکنید احتمالاً دریافت یک گزارش از درد و دلایل ایجاد آن از مراجع خواهد بود.
اگر این شخص بیان کند جسم سنگینی را از زمین برداشته یا سابقه اختلالات دیسک بین مهرهای دارد شما نیاز به تستهای شناسایی زیادی خواهید بود تا دقیقاً متوجه شوید چه اتفاقی افتاده که احتمالاً باز هم شما نمیتوانید بهتنهایی برای آینده درمان این فرد تصمیمگیری کنید و به پزشک متخصص ارجاع خواهید داد؛ چون امکان ایجاد یک اختلال یا ضایعه در دیسکهای بین مهرهای را میدهید حتی اگر تستهای شناسایی درد را نیز انجام داده باشید.
اما اگر همین فرد یک فرد پشت میز نشین باشد، کمتحرک باشد و احتمالاً درد وی انتشاری به نواحی مختلف مثل باسن، پشت ران و… نداشته باشد این درد سابقه قبلی نداشته باشد و شخص احساس ناتوانی در فعالیتهایی مانند خمشدن به جلو، خوابیدن و راهرفتن نداشته باشد احتمالاً دچار گرفتگی عضلانی در ناحیه کمر، پشت ران و عضلات عمقی ناحیه سرینی خود شده که بیشتر به دلیل کمتحرکی و نشستنهای طولانی مدت است.
باز شما به عنوان یک ماساژیست حرفهای میتوانید از تکنیکهای رهاسازی بافت نرم استفاده کنید تا کاهش درد در منطقه کمر رخ دهد نکته قابلتوجه این است که اگر مراجع شما آگاه شود که دلیل این وضعیت کمتحرکی است با ارجاع به یک مربی ورزشی حرفهای این وضعیت را بهبود خواهد بخشید.
پس آگاه شدن از وضعیت بدن مراجع، نوع فعالیت (شغل)، نحوه زندگی و سلامتی شخص و در ادامه آگاهسازی بیشتر مراجع شما نیز میتواند به روند بهبود شخص کمک کند در این مورد میتوانید با شناخت انواع درد، تستهای ساده شناسایی، ارزیابی ساده بدنی، انجام تکنیکهای رهاسازی و حتی کششهای مناسب به مراجع خود کمک کنید در مسیر سلامتی قدم بردارد و بیشتر به شما اعتماد کند.
با این حال آموزش این موارد حتماً میتواند در زمان یادگیری شما بسیار کمککننده باشد، پس برای بهترشدن باید یک آموزش اصولی ببینید و به افرادی که نیاز به تسکین درد دارند کمک کنید.
نتیجهگیری نهایی
در این مقاله مراجعینی که به شما برای تسکین درد مراجعه میکنند را به دو دسته تقسیمبندی کردهایم.
مراجعینی که دچار یک بیماری خاص، آسیب خاص با علائمی مانند کاهش دامنه حرکتی و مشکلات خاص هستند و برای کمک به این افراد حتماً باید تجربه، مطالعه زیاد تخصصی و ارتباط با پزشک داشته باشید.
مراجعینی که دچار بیماری خاص یا آسیب نشدهاند؛ ولی دردهایی دارند که ناشی از سفتی بافتهاست، کاهش دامنه حرکتی، مشکلات خاص و علائم شدیدی ندارند و میتوان از تکنیکهای رهاسازی بافت نرم برای این افراد استفاده نمود.
دیدگاهتان را بنویسید