سولاریوم چیست؟ مزایا و معایب آن را بشناسید!
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleتاریخچه سولاریوم
در فناوری سولاریوم به طور گسترده، از آفتاب استفاده میکنند. تاریخچه آن به دوران باستان برمیگردد. در این دوران انسانها از تابش خورشید برای گرم کردن خودشان و حتی پخت و پز غذا استفاده میکردند.
در کشورهای خاورمیانه این فناوری به خوبی جا افتاده بود؛ مثلاً نقشههای معابد بهگونهای طراحی میشد که زاویه مناسبی نسبت به تابش خورشید ساخته شود و شعاع های خورشید به آینهها بتابد تا بتواند فضای معابد را روشن کند.
حتی در قرون وسطا گاهی اوقات افراد از مکانهایی که بهخوبی در معرض نور آفتاب بود برای استفاده از فتوگرافها و حتی عکسبرداریهای ساختمانی استفاده میکرد.
بعد از انقلاب، با آماده سازی و توسعه تکنولوژی ظرفیت خورشیدی تبدیل به یکی از بهترین و مهمترین ذخایر انرژی تبدیل شد که حتی در روستاهای دورافتاده هم از این فناوری استفاده میکردند.
در سالهای اخیر از سلولهای خورشیدی به طور گسترده در سیستم تولید برق و برای تأمین انرژی برق شهری استفاده می کنند.
با استفاده از تمام قدرت آفتاب در سولارهای خورشیدی و با کشفیات جدید امروزه از دستگاه سولاریوم برای برنزه کردن استفاده میکنند.
در آینده نیز استفاده از این فناوریها برای تولید انرژی و جایگزینی دستگاههای مختلف و کاربردیتر در جامعه به طور خودکار افزایش مییابد.
دستگاه سولاریوم چیست؟
ریشه لاتینی کلمه سولاریوم “solarium” است که به معنی “مکانی برای گرفتن آفتاب” است. بهطورکلی، سولاریوم یک محفظه شیشه ای است که با استفاده از لامپهای مشابه به آفتاب، نور UV و اشعه ماوراء بنفش تولید میکند، به این شکل که بدن روی تخت قرار میگیرد و این تعشعات به بدن میتابد.
فرهنگ برنزه کردن
در قدیم که دستگاه سولاریوم نبود اصولاً در استخرهای رو باز یا منازل که حیاط داشتند کار برنزه کردن انجام میشد و بعد از خیس کردن بدن با استفاده از روغنهای هویج یا قهوه و یا انواع روغنهای دیگر پوست خود را برنزه میکرد.
دستگاه سولاریوم از جمله فرهنگهای وارداتی است که امروز شدیداً در میان ما شایع شده است و به جنسیت و سنوسال هم ارتباطی ندارد.
کم نیستند افرادی که اصلاً به بدن و پوست صورت خود هیچ رسیدگی نمیکنند و اهمیتی نمیدهند؛ ولی با شروع تابستان آنچنان پیگیر برنزه کردن و تعداد جلسات پشتسرهم هستند که از صورتشان فقط سفیدی چشمهایشان مشخص است.
البته ما در این مقاله وارد فرهنگسازی نمیشویم ما در این مقاله فقط در مورد سولاریوم و مزایا و معایب آن صحبت میکنم.
میزان تابش uv در دستگاه سولاریوم چقدر است؟
با بالارفتن اطلاعات مردم و تغییرات روزافزون دستگاهها و مردم بهجای استفاده از نور آفتاب از دستگاههای سولاریوم استفاده میکنند این دستگاهها مجهز به لامپهایی با تابش uva و uvb خورشید هستند.
نوع و میزان uv میتواند برای مصرفکنندگان مضر باشد. این اشعهها شامل دو نوع uva و uvb هستند.
اشعه uva
دارای طول موج بیشتری هستند و باعث تیرگی، پیری زودرس و ایجاد چین و چروک و خطوط ریز میشود.
اشعه uvb
دارای طول موج کوچکتری هستند و باعث سوختگی تغییر رنگ پوست و بروز سرطان پوست میشود.
با این حال هر دو نوع اشعه، به میزان قابل توجهی در دستگاهها وجود داشتند دستگاههای سولاریوم معمولاً به ۲ نوع uva و uvb هستند و دستگاهها با uvb بیش از حد خطرناک هستند و در بسیاری از کشورها ممنوع است.
برای بهحداقلرساندن خطرات قابلتوجه مرتبط با تابش اشعه uv اغلب دستگاههای سولاریوم با فیلترهای ملایم کنندهای برای انتخاب نور مناسب فقط بهاندازه کافی برای بردن تولید ملانین نوع a هستند تأمین میشوند.
پیشنهاد می شود مقاله ای که در مورد ساختار پوست انسان نوشته ایم را مطالعه نمایید.
اگر حساسیت روی پوست ایجاد کند از چه داروهایی استفاده شود؟
درصورتیکه پوستی در پاسخ به نور uva و uvb سولاریوم حساسیت داشتید و باعث ایجاد سوزش، قرمزی و خارش و تحریک پوست شد، برای درمان این مشکلات بهتر است از سولاریوم استفاده نشود و از روشهای جایگزین برای برنزه کردن استفاده کنیم .
داروهای مانند کرمهای ضدالتهاب کرمهای آبرسان و خنککننده کالامین و پروفن میتواند تسکیندهنده باشد؛ ولی کلاً قبل از مصرف هرگونه داروها یا کرمها حتماً با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
کرم ماساژ سپیژن
موجودی انبار: 2عدد
بروزرسانی قیمت:
با ارسال رایگان
کرم ماساژ سپیژن؛ نوازش لطیف پوست شما
http://dl.sevenths.ir/gifts/sepijen.MOV
در دنیای پرشتاب امروز، مراقبت از پوست، حفظ طراوت و شادابی آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
کرم ماساژ بدن سپیژن با فرمولاسیون منحصر به فرد خود، تجربهای بینظیر از آرامش و لطافت را برای پوست شما به ارمغان …
آیا برنزه کردن با خورشید بهتر است یا با استفاده از دستگاه سولاریوم؟
برای پاسخ دادن به این سؤال بهتر است اول مزایا و معایب هر کدام را بدانید. هر دو سولاریوم یا نور خورشید به شما کمک میکند تا پوست برنزی داشته باشید؛ اما با توجه به مزایا و معایبی که برایتان مینویسم و با توجه به شرایط نیاز پوستی میتوانید انتخاب دقیق ترو بهتری داشته باشید.
نور خورشید
مزایا
وجود نور خورشید به عنوان منبع اصلی ویتامین D برای بدن شما ضروری است. این ویتامین برای پوست استخوانها و سیستم ایمنی شماست. نور خورشید دارای اشعه uv است که به میزان کافی تولید ویتامین دی در بدن شما را تضمین میکند.
درصورتیکه سولاریوم این گزینه را ندارد و همچنین ،بدن احساس خوبی را پس از گرفتن نور خورشید تجربه میکند چرا که به دلیل بهبود موارد رفع خستگی ، افزایش سروتونین و سرخوشی ایجاد میشود.
معایب
در افرادی که بیشتر در معرض فضای بیرونی هستند، احتمال ابتلا به بیماری پوستی و کمخونی و تغییر رنگ پوست را افزایش میدهد.
از آنجایی که این نور روی پوست بدن شما خورده و بدون فیلتر است ریسک سوختگی و بروز آسیب در پوست بیشتر است. می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر مقاله فواید و مضرات نور خورشید برای پوست را مطالعه فرمایید.
دستگاه سولاریوم
مزایا
دستگاه سولاریوم به شما این امکان را میدهد که بدون نیاز به انتقال به فضای بیرون از نور خورشید در مکانی راحت استفاده کنید با استفاده از سولاریوم شما میتوانیم زمان و مدت استفاده را کنترل کنید.
همچنین دستگاه سولاریوم معمولاً در میانه فصل زمستان برای افرادی که در مناطق با طیف طولانی در آفتاب نیستند خدمات ارائه میدهد با وجود کرم ضدآفتاب، سوختگی در این دستگاه کمتر است.
معایب
برخی از مراکز از دستگاههای بهروز شده و تمیز استفاده نمیکند، در انتخاب مرکز خود دقت فرمایید.
برخلاف نور خورشید که هوای طبیعی و مفید برای تنفس تعادل و سلامت را فراهم میکند سیستم داخلی در سولاریوم باعث تنفس کربن دی اکسید میشود و این باعث کمبود هوای تازه میشود.
مصرف دائمی از سولاریوم ریسک سیاهشدن پوست و افزایش خطر بیماری پوستی مثل سرطان، پیری زودرس، و خشکی پوست را افزایش میدهد.
با این تفاسیر نمیتوان گفت نور خورشید بهتر است یا سولاریوم از هرکدام اگر بهدرستی استفاده نکنید و مبحث زمان سرویس و مدت جلسه های پشت سر هم را درست رعایت نکنید به پوستتان آسیب میرساند.
آیا راهی برای جلوگیری از آسیب دیدن توسط دستگاه سولاریوم هست؟
رؤیای استفادهکردن از دستگاه سولاریوم در سرخیلی از جوانان زیاد شده است و شواهد روز افزون نشان میدهد که برندهشدن میتواند اعتیادآور باشد.
حدوداً ۲۰ درصد از خانمهایی که پوست سفید دارند در محدوده سنی ۱۸ تا ۳۰ساله از روش برنزه کردن در محیطهای سولاریوم استفاده میکند. با رعایت این چند راهکار حداقل میزان آسیب دیدن به پوستتان را هنگام استفاده از سولاریوم و یا نور خورشید را کاهش دهیم.
1- حداقل قبل از استفاده از سولاریوم نوع پوست خود را طبق جدول تعیین شده در سالنها و دستورات ذکر شده استفاده کنید.
2- افراد زیر ۱۳ سال و همینطور افرادی که نوع پوستی تیپ نوع یک دارند استفاده از دستگاه توصیه نمیشود
3- اگر بیماری پوستی دارید با پزشک خود مشورت کنید ممکن است استفاده از دستگاه برنزه کننده را تجویز نکند.
4- اگر جوش دارید اشعه یووی میتواند میزان جوشها را تشدید کند بهتر است سولاریوم استفاده نشود.
5- اگر حساسیت نسبت به uv داشته باشید بهتر است از دستگاه استفاده نکنید.
6- پاککردن محصولات آرایشی از پوستتان قبل از ورود به دستگاه الزامی است.
7- بعضی از داروها بهتدریج حساسیت پوستی به uv را افزایش میدهد تمام نحوه استفاده را مطالعه کنید.
8- در صورت هرگونه حساسیت در پوستتان ایجاد شد حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
9- اشعه uv برای چشمها مضر است و بهتر است از عینکهای مقاوم در برابر uv استفاده کنیم.
10- نوع استفاده از دستگاههای برنزه کننده یک بار در روز بیشتر پیشنهاد نمیشود و زیر ۵۰ بار در سال توصیه نمیشود.
11- دوشگرفتن بعد از دستگاه برنزه کننده و استفاده از کرمهای مرطوبکننده حتما توصیه میشود.
12- در صورت وجود تورم یا تاول بعد از استفاده از دستگاه ،با پزشک مشورت کنید.
مواردی که باید هنگام استفاده از سولاریوم رعایت کرد
۱- دوش گرفتن و استفاده نکردن از عطرها، مواد آرایشی و دئودورانت:
نکتهای که باید حتماً رعایت کنید قبل از واردشدن به سولاریوم دوش گرفته شود تا صورت و بدنتان از هرگونه مواد آرایشی پاک باشد.
مواد آرایشی و بعضی از عطرها ممکن است از ترکیباتی تشکیل شده باشند که حساسیت پوستتان را بیشتر کند و ایجاد سوختگی کند حتی بعضی از دئودورانتها حاوی spf هستند و مانع از برنزهشدن زیر بغل میشوند.
۲- استفادهنکردن از مایو و لباس زیر در دستگاه:
هنگامی که وارد دستگاه سولاریوم میشوید برای اینکه کل بدنتان یکرنگ شود، بهتر است هنگام ورود از دستگاه از مایع و لباس زیر استفاده نکنید که بدنتان یکرنگ برنزه شود و حتی بهتر است دستهای خود را بالا گرفته تا نور بهاندازه کافی به زیر بغل و بازوهایتان برسد.
۳- استفاده از عینک محافظ:
در هنگام برنزهشدن با دستگاه سولاریوم ایستاده بهتر است از عینک مخصوص استفاده شود تا چشمهای شما در برابر آسیب اشعه فرار بنفش محافظت شود.
فقط اگر خودتان عینک میخواهید تهیه بفرمایید دقت کنید که عینک مخصوص سولاریوم باشد.
۴- دوشگرفتن یک ساعت بعد از سولاریوم:
حتماً هنگام استفاده از دستگاه عرق ریختگی زیادی دارید باید یک ساعت صبر کنید و سپس دوش بگیرید فقط دو نکته باید حتماً رعایت شود:
- با آب ولرم دوش بگیرید
- بعد از استفاده ازدستگاه سولار، یک ساعت صبر کنید تا محصولاتی که به پوستتان میزنید سریع شسته نشود.
۵- استفاده از کرم بعد از حمامکردن:
بهتر است برای اینکه پوستتان نرم و حالت ارتجاعی داشته باشد بعد از استحمام از مرطوبکننده استفاده کنید و سعی کنید مرطوبکننده بر پایه روغن نباشد و حداقل روزی یکمرتبه مرطوبکننده را به پوستتان بزنید.
هشدار
بعد از استفاده از سولاریوم خدمات زیر بااحتیاط باید انجام شود:
۱- ماساژ سنگداغ:
ماساژ سنگداغ ماساژی است که با استفاده از سنگهای آتشفشانی بازالت یا سنگهای رسوبی گرما از دستگاه آبی یا هیتر برقی در میگیرد و این گرما مدتها در سنگ باقی میماند بعد با استفاده از پروتکلهای خاص و ماساژ سوئدی سنگها روی بدن میلرزد.
اگر پوست بدنتان را برنزه کردید و از دستگاه سولار استفاده نمودید حتماً باید دو هفته از این کار گذشته باشد و بعد از خدمات سنگداغ استفاده کنید چرا که گرمای سولاریوم باعث حساس شدن پوستتان میشود و این حساسیت با گرمای سنگداغ تشدید مییابد و باعث تاولزدن یا سوختگی روی پوستتان میشود.
۲- بادکش گرم:
بادکش یک ابزار است که به همراه ماساژ کمک به رفع درد و چسبندگی میشود و به دو صورت گرم و سرد استفاده میشود بادکش گرم هم مثل سنگداغ با گرما و مکشی که دارد به پوست حساس و آسیبپذیر ممکن است واکنش نشان دهد به همین علت بهتر است یک الی دو هفته از سولار گرفتن بگذرد، چرا که باعث ایجاد سوختگی التهاب خارش و حتی ایجاد تاول روی پوست میشود.
۳- فیشال:
برای انجام خدمات فیشال مخصوصاً زمان استفاده از دستگاههایی که با گرما و امواج همراه است بهتر است فیشالیست خود را در جریان بگذارید و حداقل یک الی دو هفته از آخرین باری که سولاریوم رفتهاید زمان گذشته باشد چرا که اگر بلافاصله بعد از سولاریوم از فیشال با مکش و فشار زیاد استفاده کنید تأثیرات بدی روی پوست صورتتان ظاهر میکند.
۴- تتو:
بعد از تتو کردن بهتر است حداقل ۲ تا ۴ هفته صبر کنید و سپس از سولاریوم استفاده کنید، چرا که محل زخم نیاز به ترمیم و بهبود نیاز دارد حتی قبل از استفادهکردن از سولار باید از متخصص پرسیده شود که بهبود کامل صورت گرفته باشد.
سخن نهایی
نور uva وuvb هر دو روی پوست اثرمیگذارند و آسیب می رسانند و خیلی افراد هنوز هم از سولاریوم استفاده می کنند اما دانش روزافزون حکم میکند که بسیار در نسلهای قبلی به دلیل استفاده بیش از حد از سولاریوم به بیماریهای پوستی مثل پوسته پوسته شدن، اگزما و حتی زخم و خونریزی مبتلا میشوند.
استفاده بیش از حد از سولاریوم باعث ایجاد عوارض پوستی روی بدن انسان میشود و افرادی که به طور اعتیادآور از سولاریوم استفاده میکند باید سراغ پزشک یا روانشناس برود تا از این اعتیاد خلاص شوند.
قطعاً استفاده بیش از حد سولاریوم میتوانند این مشکلات پوستی را به وجود می آورد. نهایتاً برای حفظ سلامت پوستی خود افراد باید استفاده از دستگاه سولاریوم را کم کنند و برای محافظت از نور خورشید استفاده از عینک و رفتن در مکانهای سربسته و همچنین استفاده از لباسهای پوشیده و ضدآفتاب را فراموش نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید