علت درد شانه و راهکار برای درمان آن
امروزه به دلیل مشاغل مختلف در دنیا که بهصورت یدی انجام میشود درد شانه رو به افزایش است.
در این مقاله میخواهیم شما را با اهمیت شانه در فعالیتهای روزمره و همچنین فعالیتهای فیزیکی (ورزشی) آشنا کنیم.
در پایان این مقاله به شما قول میدهیم که دیدگاهتان نسبت به شانه و وضعیتهای مختلف آن تغییر کرده باشد.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleکمربند شانهای کجاست و چه اهمیتی دارد؟
به طور کلی کمربند شانهای از اتصال 3 استخوان مهم ترقوه، کتف و بازو تشکیل میشود که در جهتهای مختلفی میتواند حرکت کند.
این منطقه از بسیاری از عضلات، رباطها و تاندونهایی تشکیل شده که برای تمامی حرکات مختلف روزمره ما حیاتی هستند.
در هر جهت که دستهای خود را حرکت دهید بافتهای نرم اطراف شانه باید بهخوبی عملکرد خود را انجام دهند تا حرکات با کنترل و بهصورت دقیق رخ دهند.
اگر هر کدام از بافتهای نرم اطراف شانه نتوانند عملکرد و وظیفه خود را به درستی انجام دهند ناحیه شانه با درد و ناتوانی همراه خواهد بود.
شیوعشناسی آسیبهای کمربند شانهای
در یک تحقیق در کشور نیوزلند که 6 سال به طول انجامید تعداد زیادی از افراد جامعه با آسیب های تاندون و رباط های شانه به مراکز درمانی مراجعه کردند که هزینه سالانه درمان 1.6 میلیارد دلار نیوزلند تخمین زده شد.
با توجه به شیوع آسیبهای شانه 52 درصد از افراد مراجعهکننده آسیاییهایی بودند که به این کشور مهاجرت کرده بودند که البته در این میان بومیان نیوزلند که به آنها مائوری میگویند نیز دیده شده بود میانگین سنی افرادمراجعهکننده بین 40 تا 54 سال گزارش شده است.
این فقط بخشی از آسیبهای شانه آن هم در کشوری که جمعیت زیادی ندارد بود با توجه به اعداد و ارقام گزارش، این اعداد میتواند در کشور خود ما یعنی ایران هم تعجببرانگیز باشد و بسیاری از مردم کشور اعم از جوانان، بزرگسالان و کهنسالان درگیر آسیبهای شانه باشند.
این وضعیت حتی در ورزشکاران حرفهای نیز دیده میشود که از آسیبهای شانه و درد این ناحیه شکایت دارند.
چه افرادی بیشتر دچار درد شانه میشوند؟
عموماً پاسخ به این سؤال آسان نخواهد بود؛ ولی با توجه به آسیبها و مکانیسم اتفاق آنها مشاغلی که دستها بالای سر قرار میگیرند بیشترین گزارش آسیب را داشتهاند.
ولی بهطورکلی افرادی که استفاده بیش از حد در شانه داشته باشند؛ مانند ورزشکاران پرتابی (هندبالیستها، والیبالیستها، پرتابکنندگان چکش، گوی، نیزه و….) مشاغلی مانند نقاشی ساختمان، مکانیکها و….. بیشتر مستعد آسیبهای شانه خواهند بود.
دلایل درد شانه چیست؟
برای شناسایی دردهای شانه ابتدا نیاز به یک پیشینه دقیق از طرف فرد آسیبدیده خواهیم داشت.
در این مورد بهتر است فرد آسیب دیده گزارشی دقیق از زمان ایجاد درد، مدتزمان فعالیت روزمره همراه با درد، ورزشی که انجام میدهد، شغل و الگوهای حرکتی زندگی خود بدهد تا با دقت بیشتری بتوانیم به شناسایی عوامل درد شانه بپردازیم.
اما دلایل مختلفی همچون استفاده بیش از حد از مفصل شانه، بلندکردن اجسام سنگین، وضعیت نامطلوب دستها در طولانیمدت (عموماً بالای سر)، ضعف عضلات اطراف شانه، کشیدگی ناگهانی عضلات اطراف شانه، وضعیت نامطلوب بدنی (قوز پشتی بیش از حد)، آسیبهای تاندون و رباطهای مهم اطراف شانه و…. نام برد.
چگونه درد شانه را مدیریت کنیم؟
دردهای شانه تفاوت زیادی با هم دارند این تفاوتها در مکانیسم ایجاد آسیب است؛ زیرا که دردهای عضلانی، تاندونی و حتی عصبی با هم از نظر ماهیت متفاوت هستند.
قبل از هر چیز باید به عوامل ایجاد درد پرداخت و از طریق تستهای افتراقی و عکسهای ام آر ای به آسیب اتفاق افتاده پی برد.
برای این امر توصیه میشود حتماً به پزشک متخصص و یا متخصص آسیبشناسی ورزشی مراجعه کنید.
بهترین روشهای درمان درد شانه کداماند؟
بهترین روشهای درمان درد شانه قبل از وقوع ایجاد آسیبهاست که به آن پیشگیری از آسیبهای ورزشی گفته میشود.
برای این امر بهترین کار این است که عضلات اطراف شانه را بهخوبی تقویت کنیم البته الگوهای حرکتی مناسب نیز بسیار بر روی پیشگیری از آسیبها تأثیرگذار است؛ اما اگر آسیب خاصی اتفاق افتاده باشد با توجه به نوع آسیب میتوان بهترین روش درمان را برای آن انتخاب کرد.
بههرحال روشهای غیرجراحی میتواند از ایمنترین راههای درمان درد شانه باشد؛ ولی منوط به نظر پزشک متخصص است.
حرکات اصلاحی ناحیه شانه برای چه افرادی مفید است؟
اگر شما هم از جمله افرادی هستید که دائماً از ناحیه شانه خود، کار میکشید و یا دستهای شما به دلیل شغلتان در مدتزمان زیادی بالای سر قرار میگیرد مستعد هر گونه آسیب شانه خواهید بود.
بنابراین قبل از وقوع هر آسیب یا درد شانه بهتر است تمرینات اصلاحی را زیر نظر یک متخصص انجام دهید تا از آسیبهای احتمالی در امان باشد.
در ضمن اگر درد شانه را تجربه میکنید قبل از اینکه این وضعیت موجب وخیمتر شدن آسیب شما شود حتماً به یک پزشک متخصص و یا متخصص آسیبشناسی و حرکات اصلاحی مراجعه کنید تا بتوانید هم از آسیبهای بیشتر و هم از هزینههای گزاف جراحی در امان بمانید.
آیا راهی برای شناخت آسیبهای ورزشی ناحیه شانه وجود دارد؟
قبل از هر چیز باید این مطلب را بیان کنم که اگر در حوزه سلامتی فعالیت میکنید و قصد کمک به افراد آسیبدیده را دارید باید حتماً آناتومی عملکردی مفاصل مختلف بدن و سگمنتهای مهم را بدانید.
بعد از آن میتوانید با شرکت در دورهای آموزشی مفید بهصورت حضوری یا آفلاین به تخصص خود بیفزایید.
با این کار هم برای کمک به افراد آسیبدیده آماده میشوید و هم میتوانید انواع آسیبهای شایع نواحی مختلف بدن همچون کمربند شانهای را آموخته، تستهای مهم برای شناسایی و درک آسیب را فرابگیرید و در نهایت با طراحی تمرینات اصلاحی به روز طبق رفرنسهای معتبر دنیا به افراد آسیبدیده کمک کنید تا بهبودی خود را به دست بیاورند.
با شرکت در دورههای آموزشی آسیبشناسی ورزشی و حرکات اصلاحی گروه آموزشی حس هفتم که هم بهصورت مجازی و هم بهصورت حضوری برگزار میشود میتوانید به این مهم دست بیابید کافی است با ما از طریق سایت حس هفتم و یا تماس با دفتر مرکزی در ارتباط باشید.
در ادامه این مطالب آناتومی عملکردی مفاصل مهم شانه را بررسی میکنیم تا با دانش کافی از آناتومی کمربند شانهای بتوانید این ناحیه پر اهمیت و شایع آسیب را به طور کامل شناسایی کنید.
سؤالات متداول
شایع ترین آسیب های شانه چیست؟
عموماً آسیبهای مهم شانه (آسیب به مفاصل و بافتهای نرم شانه) است که به دلیل استفاده بیش از حد یا فشارهای ممتد به شانه به وجود میآید در نتیجه منجر به درد شانه خواهد شد.
علائم آسیب شانه چیست؟
درد از مهم ترین علائم آسیب های شانه است که اکثر افراد دچار آسیب آن را تجربه می کنند در کنار درد شانه ناتوانی، ضعف، گزگز و سوزن سوزن شدن دست ها و انگشتان، درد های شبانه و درد شانه در هنگام خوابیدن به پهلوی راست و چپ جز علائم آسیب های شانه است.
آسیب های شانه در بدنسازی چیست؟
اکثر افرادی که به صورت حرفه ای بدنسازی کار می کنند درد شانه را برای یک بار هم که شده تجربه کرده اند اما مهم ترین آسیب های شانه در بدنسازان در مفاصل مهم شانه از جمله مفصل کتفی بازویی و مفصل اخرومی ترقوهای اتفاق می افتد.
که به دلیل وزنه های سنگین و یا قرار گیری دست ها در زاویه ،موقعیت ناصحیح است.
آیا درد شانه به اعصاب ربط دارد؟
شانه محل عبور بسیاری از شبکههای عصبی است که به مهرههای گردن و پشت انسان متصل شدهاند؛ بنابراین میتوان بیان کرد که آسیبهای مفاصل، عضلات و بافتهای نرم شانه میتواند اعصاب شانه را درگیر کرده و دردهای انتشاری را ایجاد کند.
عمدتاً این دردها میتواند در دستها یا بازوها نمایان شود که دردهای تندوتیز همراه با ناتوانی عضلانی خواهد بود.
انواع آسیب دیدگی شانه در ورزش کدام اند؟
آسیبهای شانه عموماً در ورزشکارانی که ماهیت رشته ورزشی آنها با قرارگیری دستها بالای سر است بیشتر اتفاق میافتد؛ اما ورزشهای پرتابی مانند پرتاب نیزه، دیسک، گوی، والیبال، بسکتبال، هندبال نیز جز رشتههایی است که ریسک آسیب شانه و درد شانه را افزایش میدهد.
بهترین روش پیشگیری با تمرینات اصلاحی و تقویت شانه است که به ورزشکار کمک میکند عمر ورزشی بیشتری داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید