یک راهکار هوشمندانه برای تقویت سیستم ایمنی بدن
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleفاکتور های تقویت کننده سیستم ایمنی
چطور می توان در میان هجوم استرس، فشار های روانی و انواع بیماری ها سلامتی خود را حفظ نموده و از بروز بیماری ها جلوگیری کنیم؟ آیا رعایت نکات بهداشتی کافی است و یا اقدامات بیشتری مورد نیاز است؟
سیستم ایمنی سد مستحکمی در مقابل بیماری ها
اگر بدن ما سیستم ایمنی نداشته باشد بدون شک توسط باکتریها و ویروسها بیمار میشویم. سیستم ایمنی ما از سلولهای خاص، بافتها و ارگانهایی تشکیل شدهاند که باهم کار میکنند و از بدن ما محافظت میکنند. سیستم لنفاوی یکی از بزرگترین بخشهای سیستم عصبی است
سیستم ایمنی سد محکمی که هر روز ضعیف تر می شود
سیستم ایمنی میتواند توسط بعضی از داروهای بخصوص ضعیف شود. همچنین عفونتهایی مثل: تبهای ناشی از ویروس مثل سرخک میتوانند برای مدت کوتاهی سیستم ایمنی را کمی تضعیف کنند. سیگار کشیدن و استفاده از الکل دیگر مواردی هستند که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند.
همچنین اگر رژیم غذایی به اندازه کافی غنی نباشد به سیستم ایمنی آسیب وارد می شود و در نتیجه بدن بیمار خواهد شد.
برخی بیماریها مثل ویروس ایدز نیز مستقیماً به سیستم ایمنی حمله میکنند و سیستم ایمنی را تضعیف میکنند.
سازمان جهانی بهداشت راهکارهای زیر را برای بهبود سیستم ایمنی پیشنهاد می دهد
1) پرهیز از سیگار کشیدن و مواد مخدر
2)استفاده از رژیم غذایی مناسب با میوه و سبزیها
3)ورزش منظم
4)داشتن وزن متعادل
5)ترک نوشیدنیهای الکل دار
6)خواب مناسب و کافی
7)با ترفندی مثل شستن منظم دستها و یا پختن گوشت به طور کامل از عفونتها دوری کنیم
8)با استفاده از مدیتیشن و تمرینهای ذهنی از استرس دوری کنیم
و در مجموع از لایف استایل مناسب استفاده کنیم
یک راهحل خاص و هوشمندانه
در کنار این راهکارها، برخی از مدالیتههای طب مکمل هم میتوانند کمککننده باشند. بهعنوانمثال ماساژ با افزایش قابلتوجه گردش خون ممکن است به روند تقویت سیستم ایمنی کمک کند.
حال سؤال اینجاست که آیا این تأثیر وجود دارد و اگر وجود دارد تا چه حد است؟
سه پژوهش مختلف در رابطه با اثر ماساژ بر روی تقویت سیستم ایمنی
1)ماساژ بر روی تقویت ایمنی ماهیچههای اسکلتی اثر دارد یا خیر؟
2)ماساژ بر روی کودکان سرطانی باعث بهبود سیستم ایمنی میشود یا خیر؟
3)ماساژ بر روی ارتقا سیستم ایمنی زنان باردار اثر دارد یا خیر؟
با دنبالکردن این مقاله به پاسخ سؤالهای فوق خواهید رسید.
ماساژ بر روی تقویت ایمنی ماهیچههای اسکلتی اثر دارد؟
در سال 2013 توسط کریستین واترز بانکردر دانشگاه کنتوکی تحقیقی انجام دادند که میخواستند بفهمند ماساژ دادن بر روی عضلات اسکلتی بر تأمین ایمنی عضلات اثر دارد یا خیر؟
این آزمایش بر روی چند موش ویستار صورت گرفت که از ماساژ دادن موشها متوجه شدند بیان ژنی مربوط به پاسخ ایمنی در این موشها صورتگرفته و تغییر معناداری در جمعیت ماکروفاژهای بافت عضلات مشاهده میشود و همچنین یک اثر سیستمیک با افزایش سلولهای ایمنی در عضو ماساژ نگرفته نیز ایجاد شده است.
بر روی موشهای لانگ اونز هم تحقیقات نشان داد با 30 دقیقه ماساژ تک جلسهای اثر متقابل معنیداری را 6 ساعت بعد از تمرین بر روی سلولهای التهابی عضوی که ماساژ نگرفته است دیده میشود در نهایت این پژوهش توصیه میشود که ویژگی انتقال دهندگی ماساژ میتواند در غیاب داروهای شیمیایی پاسخ ایمنی در عضلات را بهبود ببخشد.
در صورت علاقه مندی می توانید مقاله ماساژ صورت برای بهبود خط لبخند را مطالعه نمایید.
ماساژ بر روی کودکان سرطانی باعث بهبود سیستم ایمنی میشود؟
در سال 2017 پو جو چین به همراه همکارانش در آمریکا و اسپانیا اثر ماساژ بر روی بچههای 1 تا 18 سال که سرطان داشتهاند را بررسی کرد که چکیده 1007 مقاله به شرح زیر است: اثر ماساژ سوئدی با تکنیکهایی از قبیل افلوراژ، پتریساژ، فریکشن و تکنیک فشاری باعث کاهش درد، حالت تهوع، استرس، اضطراب و افزایش گلبول سفید و نوتروفیلها در افراد سرطانی میشود
ماساژ بر روی ارتقا سیستم ایمنی زنان باردار اثر دارد؟
در تحقیق جان رودریگز و همکاران در سال 2017 پژوهشی بر روی 52 خانم باردار و تأثیر ماساژ بر بدن آنها صورت گرفت. بهصورت رندم 24 نفر از زنان باردار علاوه بر مراقبتهای روتین به مدت 20 هفته، هفتهای یک جلسه و هر جلسه هفتاد دقیقه با روغن حاوی 2 درصد از اسانس لوندر ماساژ گرفتند و در گروه دیگر 28 نفر بهعنوان گروه کنترل فقط مراقبتهای روتین زنان باردار را دریافت کردند.
قبل از شروع آزمایش، از بزاق زنان باردار میزان کورتیزول و ایمونوگلوبولین بدن آنها را محاسبه کردند و در حین ماساژ نیز هر هفته این دو فاکتور را محاسبه مینمودند. نتیجه جالبی که حاصل شد، این بود که آنها متوجه شدند میزان این دو فاکتور از هفته 32 تا هفته 36 بارداری به طور معنیداری افزایش مییابد و با افزایش این دو فاکتور سیستم ایمنی این افراد بهبود مییابد.
جمع بندی و سخن پایانی
در آخر باتوجهبه این بازبینی پیشنهاد میشود که افراد با شرایط بدنی مختلف اعم از جوان، میانسال و سالمند برای ارتقای سیستم ایمنی بدن خود، حداقل یکبار در هفته ماساژ را در برنامه زندگی روزمره خود قرار دهند.
مقاله پیشنهادی : آنچه درمانگران و ماساژ تراپیستها درباره درد باید بدانند.
نکته مهم: زنان باردار و افرادی که هر نوع از بیماری را تجربه مینمایند باید در مورد این که چه نوع ماساژی دریافت کنند و چند جلسه در هفته از آن استفاده کنند از پزشک خود مشورت بگیرند.
پس به این نتیجه میرسیم که فاکتور ماساژ میتواند روش جانبی بسیار کارآمد در کنار مراقبتهای غذایی و عادتهای رفتاری مناسب جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن انسان باشد.
این روش در این روزها با حجم سنگین استرس و آلودگیهای محیطی که سیستم ایمنی را تهدید میکنند مقابله میکند.
تجربه شما در این مورد چیست؟
محقق : سمانه بدویی (کارشناس زیست شناسی)
عضو تیم تحقیقاتی گروه حس هفتم
همچنین مطالعه این مقاله نیز در مورد استفاده صحیح از تلفن همراه به شما پیشنهاد می شود.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از مطلب مفیدتون
استفاده کردم
ممنون از همراهی و انرژی مثبت شما