ارتباط روزهداری و ماساژ
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleارتباط روزه داری و ماساژ:
باتوجهبه اینکه پيروان بسياري از اديان بزرگ دنيا روزهايي از سال را به روزهداری میپردازند و از آن جا كه بيش از يك ميليارد نفر در جهان پيرو دين اسلام هستند و به نظر میرسد كه چندين صد ميليون مسلمان از روزهداری ماه رمضان تبعيت میکنند.
گروه تخصصی فنی حس هفتم مهم دانست که هرچند مختصر به شرح تأثیرات روزهداری و ارتباط آن با حیطه تخصصی خود یعنی ماساژ بپردازد و با بهرهگیری از تحقیقات انجام شده و تئوریهای موجود و نزدیک به این مبحث حقایقی را برای شما آشکار سازد.
در ادامه سعی میکنیم تا با طرح سؤالات متفاوت به بررسی بیشتر موضوعاتی که ذهن ما و مخاطبان ما را به خود مشغول کرده است، بپردازیم.
آیا ماساژ می تواند تأثیر مفیدی در روزه داری داشته باشد؟
ماساژ که همواره برای سلامتی جسم و روح به آن سفارش شده است، در این ماه جلوه پررنگتری یافته و میتواند نقش خود را در این مهم بهتر و بیشتر ایفا کند.
ماساژ نهتنها با روزه منافاتی ندارد بلکه اگر بهصورت صحیح و اصولی انجام شود، باعث آرامش و کاهش استرس افراد میشود و استقامت فکری و صبر آنان را تقویت میکند. همچنین تغییرات و تأثیرات فیزیولوژیک بسیار مفیدی را به دنبال خواهد داشت که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
تأثیرات روانی ماساژ برای روزه داران به چه صورت است؟
ماه مبارک رمضان زمانی بسیار طلایی برای پاکسازی جسم و روح است. حتماً در طول سالی که سپری کردید با فشارهای روانی زیاد، استرسهای کاری مختلف و مشغلههای گوناگون زندگی سروکار داشتهاید. تمام این عوامل بهخودیخود میتواند سبب تحلیل جسمانی و آشفتگی روانی شما شود.
اگر ماساژ بهصورت مرتب انجام شود میتواند فعالیت سیستم عصبی ما را بهبود ببخشد که این امر باعث کاهش اضطراب و خلقوخوی بد در ما خواهد شد. همچنین انتقالدهندههای مختلف عصبی را فعال میکند که به دنبال آن اضطراب از بین رفته و باعث کاهش سطح هورمونهای استرسی میشود.
ماساژدرمانی باعث افزایش مقدار هورمونهای مفید در بدن ما، مانند سروتونینها و دوپامینها میشود درحالیکه همزمان میزان کورتیزول و هورمون استرس را کاهش میدهد.
در تحقیقی دیگر که توسط گروه فنی تخصصی حس هفتم شکل گرفت، نتایج حاکی از آن بود که هشت هفته ماساژ ریلکسیشن سوئدی منجر به کاهش معنادار در سطح کورتیزول سرمی بزرگسالان میشود که این نتیجه به همراه نتایج مثبت بسیاری از تحقیقات دیگر بیانگر این است که ماساژ به شکلی فوقالعاده در کاهش افسردگی، افزایش کیفیت و رضایت زندگی و همچنین کنترل عصبانیت و خشونت تأثیرگذار است.
در مطالعهای که در سال ۲۰۰۵ در ژورنال علوم اعصاب منتشر شد، مشخص گردید که آن دسته از زنانی که به سرطان پستان مبتلا بودند و هفتهای سه نوبت ماساژ دریافت میکردند نسبت به دستهای که ماساژ دریافت نمیکردند، دچار افسردگی و عصبانیت کمتری بودند.
در نهایت ماساژدرمانی میتواند بسیاری از عواملی را که باعث استرس میشوند را از بین ببرد. عواملی مانند درد، تنش و درد مفاصل و عضلات، خستگی و بیخوابی و سردرد.
دریافت ماساژ در ماه مبارک رمضان برای مشکلات عضلانی چه سودی دارد؟
فعالیت مداوم عضلات در طول مدت یک سال سبب تجمع مقادیر زیادی مواد زائد از جمله اسیدلاکتیک میشود که این مواد میتواند باعث گرفتگی و حتی اسپاسم همیشگی و طولانیمدت عضلات شود.
حال باتوجهبه اینکه ماهیچهها در این ماه فرصت بسیار مناسبی برای استراحت پیدا میکنند و این عامل مهم یعنی استراحت در روند بهبودی بسیار مؤثر است، ماساژ به طور عام و به طور خاص میتواند با تأثیری مضاعف سبب افزایش گردش خون و جریان لنفی شود، مواد مضر و سمی را از بدن خارج کند، اکسیژن و مواد غذایی تازه را به بافتها برساند و درنهایت عملکرد بدن را بهبود بخشد.
همچنین عضلاتی که در طول سال تحتفشار و کشش قرار گرفتهاند، میتوانند به رگهای خونی و اعصاب فشار آورده و با محدودکردن جریان خون باعث ایجاد درد شوند.
ماساژ منطقه موردنظر در فرصت استراحتی رمضان بهتدریج فشار عضله به اعصاب درگیر را کاهش داده، در نهایت دردهای مزمن را تسکین میبخشد.
آیا ماساژ می تواند برای سیستم گوارشی که در این ماه فرصت مناسبی برای استراحت پیدا کرده است، نقشی ایفا کند؟
شیوه تغذیه امروز طوری است که بسیاری از ما برنامه غذایی متعادلی نداریم. سیستم گوارش نخستین ارگانی است که تحتتأثیر تغذیه نامناسب است و از همین رو بیشتر ما بارها ناراحتیهای شایع گوارشی از جمله نفخ، حالت تهوع، اسهال، یبوست و احساس سنگینی را تجربه کردهایم.
خوشبختانه روزهداری روش بسیار مؤثری برای استراحت دادن به سیستم گوارش است و فرصتی برای تنظیم دوباره ایجاد میکند. البته در پی این تأثیر بر سیستم گوارش، ماساژ نیز با افزایش خونرسانی به دستگاه گوارش ازیکطرف و تحریک سیستم پاراسمپاتیک و اعصاب مربوط به ابتدای سیستم گوارشی از طرف دیگر باعث افزایش بازسازی منظم دیواره رودهها میشود.
علاوه بر این، با روزه گرفتن، رودهها و کولون از غذای انباشته شده خالی میشود و این زمان بهترین فرصت برای دریافت ماساژ تخصصی رودهها و کولون جهت سمزدایی و کمک به تخلیه و برطرفکردن انسداد آن است.
به دنبال آن فلور رودهای نیز قدرت ترمیم پیدا میکند و میتواند با دفع باکتریها و میکروبهای مضر دوباره تعادل خود را باز یابد.
آیا ماساژ می تواند آستانه تحمل روزه داران را افزایش دهد؟ چگونه فشار مازاد ناشی از روزه گرفتن روی سیتمهای داخلی بدن را کاهش می دهد ؟
در زمان روزهداری بدن انسان از نظر فیزیولوژیک به سمت مصرف چربیها برای تأمین انرژی سوق داده میشود که این موضوع باعث ازدیاد اسیدهای چرب آزاد و در نتیجه تجمع اجسام کتونی میشود که بوی بددهان نیز یکی از علائم آن است.
به دنبال آن، میزان اسیدیته خون نیز بالا میرود که میتواند برای کارکرد طبیعی بدن مضر باشد. ماساژ با افزایش جریان گردش خون و لنف باعث دفع این مواد از بدن میشود که در پی آن هم روزهدار از قدرت تحمل بالاتری برخوردار میشود و هم چربی بیشتری از بدن خارج شده و روند کاهش وزن تسریع مییابد.
از طرفی، در زمان روزهداری متابولیسم پایه کاهشیافته و بدن بیشتر به سمت طبع سرد، حالت کرختی و سستی نزدیک میشود. در اینجا نیز ماساژ با افزایش میزان متابولیسم، وضعیت انرژیک و سوخت و سازی بدن را متعادل ساخته، طی چند روز آستانه تحمل شخص را بالا میبرد.
پیشنهاد می شود مقاله سمینار کمک های اولیه را مطالعه فرمایید.
ماساژ چه کمکی به روزه داران در چربی سوزی و کاهش وزن می کند؟
همانطور که در تحقیق صورتگرفته توسط حس هفتم درباره اثر مضاعف ماساژ و ورزش برای چربیسوزی صحبت کردیم نتیجه میگیریم که ورزش به همراه ماساژ در ماه رمضان از تجمع چربی در بدن جلوگیری کرده و عمل سوختوساز را تسهیل مینماید؛ لذا ورزشکاران میتوانند با یک برنامه غذایی غنی، انرژی موردنیاز را برای انجام فعالیتهای ورزشی و حفظ ساختار بدنی به دست آورند و با اضافهکردن خدمات ماساژ از تأثیرات روزهداری به سبک فعال بیشتر سود ببرند.
روزهداری با شرط رعایت نکات تغذیهای و جلوگیری از پایین آمدن فشار و قند خون، نهتنها منافاتی با ماساژ و ورزشکردن ندارد، بلکه به انجام هرچه بهتر فعالیتهای روزانه افراد معمولی و تخصصی ورزشکاران نیز کمک میکند.
همانطور که در جواب سؤال قبل بیان شد، در ماه مبارک رمضان دو اتفاق برای شخص روزهدار میافتد؛
- اول اینکه در زمان روزهداری بدن انسان از نظر فیزیولوژیک به سمت مصرف چربیها برای تأمین انرژی سوق داده میشود که این موضوع باعث ازدیاد اسیدهای چرب آزاد در خون میشود؛ بنابراین با اجرای یک پروتکل هوشمندانه و ترکیبی از ماساژ و ورزش هوازی میتوانیم این عمل را تسریع بخشیم.
- دوم اینکه در زمان روزهداری متابولیسم پایه کاهشیافته و بدن بیشتر به سمت حالت کرختی و سستی نزدیک میشود. در اینجا نیز ماساژ به همراه ورزش با افزایش میزان متابولیسم، میتواند روند چربیسوزی را تسهیل نماید.
بهترین زمان ماساژ گرفتن حین روزه داری در ماه مبارک رمضان چه زمانی است (قبل از افطار یا بعد از افطار) ؟
بهترین زمان ماساژ در حین روزه داری قبل از افطار می باشد، زیرا اولا معده و روده از غذا خالی و فرصت بسیار مناسب برای ماساژ شکم می باشد، ثانیا بدن از نظر متابولیسم در پایین ترین سطح است و نیاز شدید به ماساژ برای بالا بردن متابولیسم حس می شود.
ثالثا در اثر تجمع اجسام کتونی سطح اسید لاکتیک خون بالا رفته در نتیجه نیاز به دفع این مواد فزونی می یابد. (توجه داشته باشید که ورزش در ماه رمضان و قبل از افطار با توجه به وضعیت بدن میتواند حالت اسیدیته پلاسما و سلول ها را تشدید کند ، در نتیجه برای افزایش متابولیسم بهتر است که حداقل 2 ساعت بعد از افطار انجام گیرد).
چنانچه سؤال،نظر یا پیشنهادی در رایطه با این مقاله دارید،زیر همین پست مطرح کنید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.با تشکر
اگر علاقه مندید می توانید مقاله ای در مورد ماساژ و افزایش رشد مطالعه نمایید.
درباره هادی فخاری
کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی،مدرس ،محقق،کارافرین و تولید کننده در حوزه سلامتی،مانیپولاسیون و ورزش
نوشته های بیشتر از هادی فخاری
دیدگاهتان را بنویسید