ماساژ، سلاح قدرتمند برای مبارزه با دیابت
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآیا ماساژ برای مبتلایان به دیابت سودمند است؟
دیابت و کنترل آن از موضوعات داغ در مباحث سلامتی است. “دیابت” و “بیماری دیابتی” کمتر کسی را در جامعه پیدا میکنید که با این دو واژه هیچ آشنایی نداشته باشد. اکثر افراد جامعه در این مورد اندکی میدانند.
اما چیزی که بسیاری از افراد جامعه نمیدانند پیشگیری و حتی درمان بیماری دیابت تا حد زیادی وابسته به اصلاح سبک زندگی فرد است و بهتر است بگوییم اگر افراد سبک زندگی سالمی داشته باشند شاید هیچوقت به بیماری دیابت دچار نشوند.
افرادی که دچار بیماری دیابت هستند با اصلاح سبک زندگی خود میتوانند به طور قابلتوجهی آثار سوء این بیماری را کنترل کنند و از یک زندگی عادی لذت ببرد.
در این مقاله در مورد انواع دیابت صحبت خواهیم کرد و البته یک راهحل مناسب برای بهبود و ارتقای سطح زندگی و کنترل بهتر بیماری دیابت به شما پیشنهاد خواهیم داد.
تعریف بیماری دیابت
دیابت یا بیماری قند (Diabetes Mellitus)، یک اختلال سوخت و سازی (متابولیک) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد.
اکثر افراد فکر میکنند دیابت به این معنی است که قند خون شما همیشه بالاتر از حد مجاز باشد، اما این دید درستی نیست.
در واقع در افراد مبتلا به دیابت تعادل قند خون از بین میرود و بدن توانایی خود را برای حفظ این تعادل از دست خواهد داد.
بدن این افراد نمیتواند در حالتهای مختلف قند خون را در یک محدودهٔ استاندارد حفظ کند، بنابراین به دلایل متفاوت ممکن است قند خون از حد مجاز بالاتر برود و یا پایینتر بیاید که هر دو مورد آسیبرسان و خطرآفرین هستند.
با این تعریف کوتاه، واضح است که یک فرد مبتلا به دیابت باید با برنامهریزی و اقدامات گوناگون و ایجاد عادتهای درست کنترل بدن خود از لحاظ میزان قند خون را خود در دست بگیرد تا بتواند زندگی عادی دور از اضطرابی را تجربه کند.
اما کنترل این شرایط کمی متفاوت از سایر بیماری هاست. وقتی با یک بیماری مزمن مثل چاقی دست و پنجه نرم میکنی، به خودت میگویی که من میتوانم مسئله را مدیریت کنم.
میتوانم به خودم فشار بیاورم، خیلی کمتر از قبل بخورم، خیلی بیشتر فعالیت کنم، ورزشهای سنگین را انتخاب کنم تا چربیهای اضافه را بسوزانم و همه چیز مثل قبل شود. اما برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت همه چیز به این سادگی نیست و محدودیتهایی وجود دارد
آنها نمیتوانند اینگونه به خود فشار بیاورند. نمیتوانند از این قولهای انقلابی به خودشان بدهند .
دردسر های بزرگ دیابتی ها
- وقتی قند خون داشته باشی حتی گاهی برای ورزشکردن هم محدودیتهایی گریبانگیر تو خواهد بود.
چرا که باید حتماً شدت و مدتزمان تمرین ورزشی را محدود کنیم وگرنه ممکن است افت قند خون را تجربه نماییم که خود پدیدهٔ خطرناکی خواهد بود .
- مبتلایان به دیابت نمیتوانند رژیمهای غذایی سنگین را انتخاب کنند
از طرفی هم نمیتوان این بیماری را به حال خود رها کرد، چرا که عواقب بسیار ناگواری در صورت عدم کنترل آن محتمل است. به همین خاطر حتماً باید به فکر استفاده از روشها و درمانهای مکمل باشیم تا کار را برای ما سادهتر و مسیر را هموارتر کنند.
ماساژ یکی از این روش های مکمل است که اتفاقاً در این مورد بسیار کارآمد خواهد بود.
ماساژ برای افراد مبتلا به دیابت
استفاده از ماساژ برای افراد مبتلا به دیابت مزیتی بزرگ دارد. ماساژ به کنترل قند خون کمک میکند و درعینحال هیچ آسیب و عوارضی را به دنبال ندارد، بلکه از جنبههای متفاوتی علاوه بر کنترل دیابت، برای بدن و روح شخص مفید خواهد بود .
نکته: درصورتیکه بخواهیم در مبتلایان به دیابت به کمک ماساژ نتایج خوبی کسب کنیم، باید گزینهٔ ماساژ مستمر و منظم را در دستور کار خود قرار دهیم .
2 جلسه در هفته به مدت هشت هفته متوالی تأثیرات خود را به طور مشخص نشان خواهد داد و پیگیری این جلسات، تأثیرات مفید آن را بیشتر و پایدارتر خواهد کرد.
ماساژ میزان جذب انسولین را افزایش می دهد
دیلون (1983) طی پژوهشی ثابت کرد که ماساژ بین 3 تا 15 دقیقه بعد از تزریق انسولین باعث افزایش جذب آن می گردد.
ماساژ سطح قند خون را پایین تر می آورد
فیلد و هرناندز (1995-1997) طی دو پژوهش ثابت کردند که در یک گروه آزمودنی، اعمال ماساژ به مدت یک ماه توانست میانگین قند خون گروه را 40 واحد پایینتر آورد.
ماساژ به مهار و جلوگیری از آسیبهای مخرب قند خون کمک میکند
والتونن و هرناندز (1973) طی پژوهشی ثابت کردند که در 56% از موارد ماساژ توانسته است آثار بسیار مطلوبی بر آسیبهای ناشی از دیابت بگذارد و در 32% از موارد نیز باعث بهبودی این آسیبها شده است.
ماساژ بر خلاف اکثر روشهای مکمل درمان، تأثیر مخربی بر افراد مبتلا به دیابت ندارد
با استفاده از متدهای علمی و در حضور ماساژ تراپیستهای حرفهای، تا کنون موردی از آثار مخرب ماساژ بر سلامتی مبتلایان به دیابت گزارش نشده است.
ماساژ باعث کنترل سوختوساز در بدن مبتلایان به قند خون میگردد
وقتی مبتلا به دیابت باشید کنترل سوخت و ساز در بدن شما از حالت تعادل خارج می شود و برقرار کردن مجدد این تعادل می تواند یکی از اهداف مهم افراد مبتلا به دیابت باشد.
چرا که در صورت برقراری مجدد تعادل متابولیک فرد مبتلا را به زندگی عادی خود بسیار نزدیک خواهد کرد.
در این مورد دریافت جلسات منظم و مستمر ماساژ بسیار کمک کننده است. گردش بهینه ی خون به خوبی می تواند بدن را برای بهره برداری از تمامی منابع انسولین خون توانا سازد.
برای اثبات این ادعا خانم محبوبه قاسمی پور، کارشناس ارشد پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 94 پژوهشی را با عنوان بررسي تاثير ماساژ سطحي بر شاخص هاي کنترل متابوليک زنان مبتلا به ديابت نوع دو انجام داد.
در این پژوهش 50 بانوی مبتلا به دیابت نوع دو با دریافت ده جلسه ماساژ 30 دقیقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ماساژ می تواند به صورت معنی داری بر کنترل سوخت و ساز بدن در افراد مبتلا به دیابت موثر باشد.
ماساژ عوارض جانبی مخرب بیماری دیابت را کنترل کرده و حتی از بین می برد :
شاید اگر از شما بپرسم که یکی از عوارض و پیامد های بیماری دیابت را نام ببرید، بیشتر شما عزیزان به سیاه شدن بافت و قطع عضو در موارد پیشرفته دیابت اشاره کنید.
خبر خوب این است که با تکیه بر موارد بالا میتوان انتظار داشت که ماساژ از این عارضه با موفقیت جلوگیری کند، اما عوارض دیگری هم وجود دارند که مبتلایان به دیابت را آزار میدهند.
یکی از عوارض جانبی مرز قند اختلال در تعادل است
نوروپاتی دیابتی یکی از شایعترین عوارض دیابت است که با ایجاد بیحسی در پاها، ایجاد درد و اختلال در حس عمقی به دنبال تخریب اعصاب اندام تحتانی، موجب اختلال در تعادل میشود.
این عارضه به خودی خود می تواند مشکلات متعددی را در زندگی شخص ایجاد کند و کیفیت زندگی وی را تا حد زیادی پایین بیاورد.
خانم حدیثه حمیدی و همکاران در سال 94، پژوهشی را بر روی 34 نفر از مبتلایان به این اختلال انجام دادند تا تأثیر شش هفته ماساژ رفلکسولوژی و یومی هوتراپی بر حس عمقی و تعادل زنان دارای نوروپاتی دیابتی اندام تحتانی را بررسی کنند.
یافته های این پژوهش حاکی از آن بود که ماساژ منجر به افزایش تعادل و نیز بهبود حس عمقی در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی میشود.
جمع بندی و سخن پایانی
در نظر داشته باشید که نه فقط ماساژ بلکه هرگونه تغییر مثبتی که در سبک زندگی خود ایجاد کنید، میتواند با کنترل بیماری دیابت همسو باشد.
بهترین راه این است که با حفظ آرامش و تمرکز خود را بر روی سبک زندگی بهتر با پزشک یا مشاور خود در امر دیابت مشورت نموده و ذره ذره، مستمر و باحوصله سبک زندگی خود را بهبود ببخشید، تا به سمت یک زندگی سالم، فعال و آگاهانه پیشروی کنید.
در این صورت میتوانید بیماری دیابت را تا حد زیادی کنترل کنید. امیدوارم حس هفتم که احساس سلامتی است را با تمام وجود تجربه کنید.
اگر علاقه مندید می توانید در مقاله ماساژ و لاغری مطالعه نمایید.
درباره سعید بخشنده
کارشناس تربیت بدنی، مدرس، محقق، کارافرین و تولید کننده در حوزه سلامتی، مانیپولاسیون و ورزش
نوشته های بیشتر از سعید بخشنده
دیدگاهتان را بنویسید